Wie ben jij?

In elk sollicitatiegesprek worden vragen over jou als persoon gesteld. De antwoorden op deze vragen weet je en kun je al voorbereiden. Hieronder vind je een aantal vragen die je tijdens een gesprek kunt verwachten.

Jouw motivatie

Bedenk van tevoren wat jouw motivatie is om op de functie te solliciteren. Welke ervaringen heb je al eerder opgedaan? Welke van deze ervaringen zorgen ervoor dat deze functie goed bij je past? Wat zijn je drijfveren? Waar haal je voldoening uit?


Ambitie

Daarnaast komen er ook altijd vragen terug over je ambitie. Wat zie je jezelf in de toekomst doen? Vaak een moeilijke vraag, maar onthoud dat ambitie niet per se gaat over een vijfjarenplan. Wat wil je morgen bereiken? Of volgende maand? Of over een half jaar? Ook dat is ambitie.

Sterke punten en ontwikkelpunten

Een van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek is 'Wat zijn je sterke punten en ontwikkelpunten'? Ook dit is een vraag waarop je het antwoord eenvoudig kunt voorbereiden. Bedenk voor jezelf wat deze punten voor jou zijn. Welke kun je zelf benoemen? Wat zouden vrienden of ex-collega's over je zeggen? Zorg ervoor dat je bij de punten die je noemt ook voorbeelden van situaties kunt noemen waarin dit goed naar voren kwam. Ging het om een vervelende situatie? Geef dan aan hoe je dit opgelost hebt.

Probeer daarnaast aan je ontwkkelpunten een positieve draai te geven. Hoe ga je ermee om? Welke stappen heb je ondernomen om deze punten te verbeteren? Wat heb je nodig om je hier verder in te ontwikkelen?


Tenslotte is het goed om in je voorbereiding na te denken over hoe je jouw sterke punten of kwaliteiten in de functie waar je op solliciteert goed kunt benutten. Welke eigenschappen die jij hebt kun je goed inzetten voor de functie? Kun je hier voorbeelden bij geven?