Organisatie en functie

Als je op gesprek gaat, is het belangrijk dat je weet naar welk bedrijf je eigenlijk toe gaat. Daarom vind je hier wat tips en voorbeelden die je kunt gebruiken ter voorbereiding op vragen over de organisatie en over de functie waarop je solliciteert.

Wat weet je al?

Haal proactief input op bij de collega van Matching of Recruitment die jouw afspraak voor het gesprek bevestigd heeft. Stel vragen als:

  • Met wie heb ik het gesprek?
  • Wat is zijn of haar functie?
  • Wat vindt de opdrachtgever belangrijk voor deze functie?
  • Werken er al Welten-collega's die ik om meer informatie kan vragen?

Financiƫle dienstverlening

Je hebt een gesprek bij een organisatie in de financiele dienstverlening. Wat spreekt je aan in deze sector? Waarom wil je in deze branche werken? Welke ontwikkeling zie je voor jezelf in deze branche? Bereid deze vragen en de antwoorden daarop voor.

Verdiep je in de organisatie...

Het is belangrijk dat je je inleest in de organisatie waarbij je op gesprek gaat. Begrijp je wat de organisatie doet? Kun je online een missie en een visie van het bedrijf vinden? Vind je jezelf hierbij passen en waarom? Wat valt je op? Wat spreekt je aan in de organisatie? Wat lijkt je minder leuk?

Bereid ook altijd vragen voor die jij aan de organisatie wilt stellen. Bedenk van tevoren in ieder geval een aantal vragen voor tijdens het gesprek. Soms worden ze vanzelf al beantwoord, maar het is altijd goed om te laten zien dat je je hebt voorbereid. En onthoud: er bestaan geen domme vragen.

En in de functie

Uiteraard niet te vergeten: de functie waar je op solliciteert. Weet waar je voor op gesprek gaat. Wat zijn jouw verwachtingen bij de functie? Wat verwacht de opdrachtgever? Heb je ervaring in een soortgelijke functie? Kun je voorbeelden noemen die aansluiten bij de eisen van de functie? Wat spreekt je aan in deze klus? Wat lijkt je minder leuk?


Bedenk welke vragen jij aan iemand zou stellen als je een sollicitatiegesprek voert. Deze vragen komen namelijk in bijna elk gesprek terug. Een goede voorbereiding van de antwoorden op deze vragen is het halve werk.

Wie is je gesprekspartner?

Vraag bij jouw contactpersoon bij Matching na met wie je het gesprek hebt. Zorg dat je deze naam ook onthoud voor als je je meldt bij de receptie van het bedrijf. Om nog beter voor te bereiden met wie je het gesprek hebt, kun je je gesprekspartner ook even Googlen en zijn of haar LinkedIn profiel bekijken. Maak je geen zorgen over het feit dat ze kunnen zien dat je dat het profiel bekeken hebt, het laat alleen maar zien dat je je goed voorbereidt. Misschien vind je op het profiel wel informatie die een gespreksstarter kan vormen, zoals gemeenschappelijke connecties of het studeren aan dezelfde hogeschool of universiteit.