Open deur

De tips die je op deze pagina vindt zijn open deuren en heel vanzelfsprekende tips, maar vaak worden ze toch vergeten. Check jij van tevoren je route van deur tot deur om te bepalen hoe laat je vertrekt? En wat doe je eigenlijk aan naar een sollicitatiegesprek? Voor sommigen overbodig, voor sommigen een welkome opfrisser.

Planning

Kom op tijd

Met jouw tijdstip van aankomst wek je meteen al een eerste indruk bij je opdrachtgever. Kom je precies op de afgesproken tijd binnen wandelen of ben je zelfs iets te laat? Dan is die eerste indruk al negatief beïnvloed. Zorg er dus voor dat je op tijd bent. Houd rekening met een aankomst van minimaal een kwartier van tevoren. Je kunt altijd beter te vroeg zijn dan op de valreep binnen komen vallen. Je geeft jezelf hierdoor meer rust vlak voor de afspraak, waardoor je scherp aan het gesprek begint.


Controleer voor jezelf de volgende zaken ruim van tevoren: waar moet ik precies naartoe? Hoe ga ik daar naartoe?

Ga je met de auto? Houd dan rekening met files, maar ook met het zoeken van een parkeerplek en het lopen naar de locatie. Het zou zonde zijn als je door dit soort zaken te laat bent voor je afspraak. Check ook bij de collega's van Matching of zij wellicht een parkeerplek bij de opdrachtgever voor je kunnen reserveren.

Kom je met het openbaar vervoer? Let er dan goed op of je over moet stappen en of je bijvoorbeeld nog een stuk moet lopen. Check ook ruim van tevoren even wat de actuele reisinfomatie is. Gaat er vaker iets mis op het traject dat je aflegt? Dan kun je er misschien beter voor kiezen om een trein, bus of tram eerder te nemen.

Kleding

Wat doe je aan?

Uiteraard geldt dat je er netjes en verzorgd uit moet zien tijdens je gesprek. Weet je niet zeker wat daaronder verstaan wordt? Bekijk dan eens de social media kanalen of website van je opdrachtgever. Zie je daar foto's waar ook medewerkers op staan? Dan geeft dit je een goed beeld van hoe de werknemers zich kleden.

Voor gesprekken geldt altijd dat je er beter te netjes uit kan zien dan niet net genoeg. Twijfel je over je kledingkeuze? Kies dan voor een pak, een jurkje of een nette broek met een jasje erop. Hiermee zit je altijd goed. Besteed ook aandacht aan je schoenen en controleer of ze er net genoeg uitzien. We raden je af om tijdens het gesprek sneakers te dragen.

Het gesprek

Van twee kanten

Het gesprek gaat van start. Zorg voor een open houding. Luister goed naar wat er verteld en gevraagd wordt en noteer eventueel de vragen die bij je opkomen. Begrijp je iets niet en heb je verduidelijking nodig? Vraag daar dan gerust naar.


Neem daarnaast de tijd om je antwoorden te formuleren. Dit laat zien dat je weloverwogen en duidelijke antwoorden geeft. Het is niet erg om even na te denken over wat je gaat zeggen.

Heb je op het moment zelf geen goed antwoord paraat? Geef dan aan dat je er even over nadenkt en er later in het gesprek op terugkomt.


Toon ook interesse in je gesprekpartner. Een sollicitatiegesprek is geen eenzijdig verhoor, maar juist een moment om van beide kanten te kijken of er een klik is op persoonlijk en zakelijk gebied. Stel zelf daarom ook zeker vragen om er een echt gesprek van te maken.