/ Thuiswerken: jouw ervaring

Verhalen van jouw collega's


Thuiswerken is het nieuwe normaal. Waarschijnlijk werkte je af en toe al thuis, maar door de maatregelen van COVID-19 mag je nu helemaal niet meer naar kantoor. Wat nu? Hoe ga je hiermee om? We leven in een veranderende maatschappij met nieuwe uitdagingen. In dit hoofdstuk delen wij ervaringen van collega's over thuiswerken en geven wij je tips om jouw thuiswerksituatie te upgraden.

Hoe werk jij thuis?

Iedereen is anders en werkt ook anders thuis. De een woont alleen en werkt in stilte aan de keukentafel, terwijl de ander met drie kinderen om zich heen een vergadering probeert bij te wonen. Dit levert soms hilarische moment op, zoals een kat die door het beeld heen loopt of een collega die tijdens een meeting vragen krijgt van zijn zoon. Wij zijn heel benieuwd naar de verhalen van collega's, dus stelden we de vraag: hoe werk jij thuis?

Jeroen Kusters

30 jaar - Welten Interim Professional - Financieel Adviseur

"Al vrij snel had ik door dat het thuiswerken voor de langere termijn was. Ik heb daarom een fijne werkplek voor mezelf ingericht, want het moet wel leuk blijven. Dat is ook meteen mijn tip aan iedereen; richt een vaste werkplek in (en ruim deze weer op aan het eind van de werkdag, zeker als het een tijdelijke plek is) en verlaat deze als je niet aan het werk bent. Neem je pauzes niet achter het scherm maar loop even weg, naar buiten of ga elders even rustig zitten. Dat doe je op kantoor immers ook.

Wat mij erg helpt, is het aanhouden van een vast ritme. Tussendoor drinken halen beneden, in de middag een half uur lunchen en op de normale tijd afsluiten. Omdat we voorlopig nog wel blijven thuiswerken, probeer ik nu zoveel mogelijk met de camera aan te bellen of te overleggen. Het is mij opgevallen dat meetings die voorheen een uur duurden nu opeens in 45 minuten en met meer onderwerpen worden afgehandeld. Fijn voor de efficiëntie, maar zet eens de camera aan en heb het eerst over gisterenavond of wat je in het weekend gaat doen. Het is overigens wel heerlijk om ongestoord stevig door te werken. Met een muziekje aan een probleem tot op de bodem uitzoeken.

Thuiswerken is voor mij een blijvertje, al kan ik niet wachten op die twee dagen per week kantoor, reizen, file en collega’s aan je bureau. Tot het zover is nog als laatste tip: zorg voor een laptopstandaard, al zijn het maar twee schoenendozen. Je nek zal je bedanken."

Michel Vis

24 jaar - Welten Interim Professional - CDD Analist - Woont bij ouders

"Thuiswerken, het is en het blijft een opgave. Vanaf medio maart werk ik thuis en ondertussen heb ik hier een ritme in gevonden. Ik mag van geluk spreken dat ik nog bij mijn ouders woon. Hierdoor heb ik vaste eet- en koffietijden. Daarnaast is het ook niet heel erg eenzaam. Tuurlijk kan ik te allen tijde mijn collega`s bereiken via o.a. Skype (en dat doe ik ook regelmatig), maar het is niet hetzelfde als persoonlijk contact.

Het voordeel van thuiswerken is dat ik zelf mijn tijden kan indelen. Zelf houd ik ervan om wat vroeger te beginnen (lees: 7.15 uur) waardoor ik ook wat eerder klaar ben. Als ik klaar ben dan hou ik ervan om direct door te gaan met sporten. In mijn geval Crossfit, hardlopen of een rondje fietsen. Op dagen dat ik mezelf minder kan motiveren doe ik dit, op aanraden van Sipko Schouten, soms ook tussen het werk door. Ik merk dan dat ik weer energieker en frisser terug kom.

Daarnaast heb ik nog een geweldige tip van Sipko gekregen die ik graag met je wil delen: leg je mobiel op een andere plek neer maar wel in je gezichtsveld. Op de dagen dat je moeite hebt met de motivatie is de verleiding om deze te pakken kleiner dan wanneer je mobiel naast je ligt."

Marlijne Hodes

28 jaar - Marketing & Communicatie Welten - Samenwonend met huisgenoten

"Vóór corona vond ik dat thuiswerken niet voor mij was gemaakt. Ik wil namelijk lekker kletsen met mijn collega's bij de koffieautomaat. Ik vind het belangrijk om een goede band met mijn collega's te hebben, zodat je geen miscommunicatie krijgt en nog meer respect hebt voor elkaar. Door elkaar in het echt te spreken, zie je de emotie van een ander en snap je beter hoe iemand iets bedoelt.

Maar tijdens de eerste lockdown was het natuurlijk voor iedereen verplicht om thuis te werken, zo ook voor mij. Wat moest ik wennen! Ik woon in het centrum van Utrecht, met vier meiden. Er is dus nooit een stil moment om mij heen. Ik heb geleerd om af en toe een andere ruimte op te zoeken, zoals bij mijn ouders of in de bibliotheek. Dit werkte goed voor de afwisseling, zodat ik toch nog een andere omgeving zag. Daarnaast plan ik vaak korte bijpraatmomenten in met collega's. Ik merkte dat veel collega's hier behoefte aan hebben.

Het enige waar ik nog moeite mee heb, is om voldoende pauze te houden op een dag. Ik heb vaak de neiging om door te gaan totdat ik 'klaar' ben en niet totdat mijn werkdag officieel voorbij is. Maar daar werk ik aan!"

Giorgio Lucas Borges

25 jaar - Welten Interim Professional - Direct Herstel Wonen

"Sinds maart ben ik thuis aan het werken. Ik was toen bezig met mijn opdracht RKS (Rabobank Klantenservice), maar in april ben ik begonnen met een nieuwe opdracht bij Direct Herstel van de Rabobank. Ik heb online trainingen gevolgd en ben tot op heden nog thuis aan het werken.

Ik merk dat ik de gezelligheid van het kantoor mis. Er worden regelmatig koffiemomentjes en VrijMiBO’s ingepland via Teams om toch een connectie te creëren en elkaar beter te leren kennen. Hierdoor heb je toch een vorm van gezelligheid tijdens het werken. Zodra ik een pauze of lunch heb, verlaat ik altijd mijn werkplek om even te bewegen. Persoonlijk vind ik het prettig om tijdens mijn lunch een kleine wandeling te maken.

Omdat het niet altijd mogelijk is om een leidinggevende aan te spreken als je vragen hebt (bijv. doordat ze het druk hebben), ga je snel contact zoeken met je collega’s via MS Teams. Hierdoor raak je met elkaar in gesprek en leer je je collega’s persoonlijk goed kennen. Dit versterkt juist het teamverband. Ik ervaar dat het lastiger is om je concentratie vast te houden. Zeker als je op een dag veel vergaderingen ingepland hebt staan.

Ik probeer tijdens mijn lunch een rondje te lopen om zo in beweging te komen. Daarnaast plan ik vaste dagen voor het sporten zodat ik mijn energie kwijt kan en de dag erna weer vol met energie kan beginnen. Ga met je collega’s het gesprek aan hoe zij ervoor zorgen dat ze prettig thuiswerken. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten die ervoor kunnen zorgen dat je het zo prettig mogelijk maakt voor jezelf."

Jaimy Moelands

28 jaar - Welten Interim Professional - Adviseur Klant Worden Bedrijven

"Ik ben vanaf maart 2020 in dienst bij Welten en inmiddels werkzaam bij de Rabobank op de afdeling Klant Worden Bedrijven. Het thuiswerken bij de Rabobank is verlengd tot minimaal de zomer 2021.

Ik heb zelf pas één keer de mogelijkheid gehad om naar het kantoor te komen. Dit was slechts een halve dag om mijn thuiswerkspullen op te halen. Het vreemde van niet op kantoor werken is voor mij dat ik mijn collega’s nog nooit in het echt heb gezien. Voor de afwisseling zou het goed zijn om af en toe op kantoor te kunnen werken, maar ik moet zeggen dat het thuiswerken snel went. Mijn thuiswerklocatie is niet heel bijzonder, ik werk in de woonkamer aan de eettafel. Het voordeel van thuiswerken is dat je meer vrije tijd over houd na je werkuren. Het scheelt al snel 1 á 2 uur reistijd per dag. Het nadeel van thuiswerken is dat de communicatie soms wat stroef kan verlopen, maar dit heb je ook zelf in de hand doordat je online contact kan zoeken met je collega’s. Daarnaast maak je ook minder spontane ervaringen mee doordat je altijd thuis bent.

Iedere twee weken beoefen ik mijn hobby: Airsoft, perfect voor de fitheid en cardiotraining. Geen contactsport dus grote kans dat het blijft doorgaan. Daarnaast ben ik sinds een aantal weken weer begonnen met sporten in de sportschool. Het thuiswerken zorgt ervoor dat je een stuk minder beweegt.

Tips voor de collega’s: gezond blijven eten, sporten, je sociale contacten opzoeken en het creëren van je eigen thuiswerkritme. Voor alle collega’s: zorg goed voor jezelf in deze rare tijden en hopelijk blijft iedereen gezond! Hopelijk kunnen we snel weer onze ervaringen delen tijdens een van de borrelavonden van Welten!"

Anne ter Horst

Anne ter Horst - 42 jaar - COO - Moeder van twee dochters

"Poeh, dat was even wennen half maart. Halsoverkop alleen nog maar thuis werken… Met de kinderen thuis. Ik probeerde voor Covid ook wel soms thuis te werken, maar dat lukte niet zo vaak. In mijn werk zit ik veel in overleg en in mijn ogen, toen, kon je dat gewoon het best face-to-face doen. En ik vond het ook belangrijk dat ik er gewoon was… Dus ik had best wel stress. Moest wennen aan het continu vergaderen via Teams. Van de ene in de andere meeting met alleen een klik en boem je zit erin (in plaats van een loopje naar de koffieautomaat en even een kletspraatje onderweg). En dan de kinderen om me heen en ook nog proberen les te geven… Ik heb mijn roeping als juf niet gemist, dat was wel duidelijk… Het kostte me heel veel energie en wendbaarheid was key.

Nu is dat echt heel anders. En dat geeft rust. Inmiddels durf ik ook de positieve kanten van het thuiswerken te zien en te benutten. Dat heeft als voordeel dat ik mijn 2 kinderen van 3 en 6 meer aandacht kan geven en dat vooral het ochtendritueel (voor veel ouders een stressmomentje) wat rustiger kan verlopen. Ook even een boodschap tussendoor kan nu gewoon, waar dat voorheen soms echt passen en meten was. Ik merkte wel dat het werken aan de keukentafel voor mij niet goed ging. Ik werkte maar door en op dagen dat de kinderen thuis waren, ging het al helemaal niet. Daarom heb ik in de zomer op onze zolder een eigen werkplek ingericht. Met de sfeer die ik fijn vind. Het is echt mijn plek. De kinderen komen er niet. En als ik ga lunchen of koffie pak, moet ik 2 trappen af, dat is ook goed!

Fit blijven de komende periode, met weer alleen maar thuiswerken, doe ik door overleggen wandelend te doen. Het geeft ruimte in mijn hoofd en is goed voor de creativiteit. En ook ’s avonds probeer ik vaak nog een rondje te wandelen. En zo lang de kinderen maar naar school mogen, heb ik er vertrouwen in dat het goed komt. Al verlang ik naar een goede balans tussen thuis en kantoor. Want de positieve kant van thuiswerken, die houden we erin. Ook na Covid. Maar dan in combinatie met persoonlijke gesprekken in ons thuishonk!"

Moniek Plattel

27 jaar - HRD & Employee Development - Samenwonend

"Thuiswerken deed ik voor corona ook al regelmatig. En dan meestal op de dagen dat mijn vriend naar kantoor ging. We hadden voor corona thuis één goede thuiswerkplek in de woonkamer. Wanneer ik thuis werkte, was mijn vriend op kantoor en andersom. Dus dan had ik het hele huis heerlijk voor mezelf! Voor mij betekende dat lekker knallen en meters maken zonder dat je wordt afgeleid door collega’s en/of mijn vriend. Don’t get me wrong: ik vind naar kantoor gaan ook héérlijk! Even een praatje bij het koffieapparaat. Lekker socializen tijdens de lunch. En ook simpelweg even snel naar een collega toe lopen om iets te overleggen. Met elkaar in verbinding staan vind ik namelijk super belangrijk.

Nu met corona zijn er een aantal dingen veranderd. Mijn vriend en ik delen nu onze favoriete felbegeerde werkplek. Ik hou van een rustig muziekje op de achtergrond, en als ik me echt moet focussen dan verkies ik stilte. Hij houdt daarentegen van lawaaierige Amerikaanse podcasts. Dat is wel even afstemmen soms. Een andere uitdaging is wanneer we allebei een Teams meeting hebben op dezelfde tijd. Daar is ons appartement eigenlijk net iets te klein voor. Een aantal collega’s hebben daarom mijn vriend al wel eens gezien en/of gehoord tijdens een meeting. Inmiddels hebben we trouwens van die ene felbegeerde werkplek, twee fijne werkplekken gemaakt. Zodat we elkaar in de ochtend niet de tent uit knokken. De ene dag ben ik verantwoordelijk voor de koffie en thee refills, en de andere dag mijn vriend. En tijdens het weekend verdwijnen alle schermen naar onze tweede slaapkamer zodat we het werk beter los kunnen laten. En natuurlijk mis ik het face-to-face contact met collega’s! Al die meetingen via Teams kunnen voor mij toch nooit het echte face-to-face contact vervangen.

Het vele thuiswerken komt ook zeker met voordelen. Toen de sportscholen nog dicht waren, heb ik mijn crossfit workouts ingeruild voor hardlopen. Inmiddels kan ik 10 kilometer hardlopen en daar ben ik best trots op! Daarnaast zorg ik ervoor dat ik elk uur 1 minuut een oefening doe, zo snel en intensief mogelijk. Bijvoorbeeld 1 minuut lang air squats, lunges, of kettlebell swings. Ik begin bij voorkeur ook al aardig op tijd met werk (rond 07:00 uur/07:30 uur), zodat ik eind van de middag een extra rondje kan hardlopen."