+ Luisteren


Heb je wel eens gedacht aan het beluisteren van een podcast? Je brein laten luisteren naar spannende verhalen en interessante informatie werkt als een tierelier, zegt de wetenschap. Maar wat is een podcast dan precies – en hoe kan het beter werken dan tv, boek of radio? En vooral: hoe start je zelf met luisteren, in een paar minuten, voor nop?


Podcast is het digitaal luisteren naar een informatief of entertainend verhaal. Denk aan interviews over actuele thema’s of tijdloze levensvragen, spannende series van verhalen, de nieuwste info en kijk op technologie, economie, productiviteit, ondernemen, eten, seks, liefde of wat ons dan ook maar bezighoudt. Een podcast kun je beluisteren via bijvoorbeeld Spotify, Soundcloud, of via de Pocasts-app op je iPhone en de Pocket Casts-app via je Android-smartphone.  

The living experiment


Zeg jij vaak ‘dat kan ik niet’ of ‘zo ben ik nu eenmaal’? Helemaal fout, vinden de hosts van ‘The living experiment’: we kunnen in ieder geval probéren om dingen te verbeteren. De onderwerpen van deze podcast lopen heel erg uiteen: er is een aflevering over slaap, één over kwetsbaarheid, maar ook iets over energydrankjes. Het grote verschil met de rest is dat ze je ook huiswerk geven, zodat je echt een verandering kan initiëren.


100% inspiratie


Elke week interviewt Thijs Lindhout voor zijn podcast iemand op het gebied van geluk en/of succes. Hij heeft niet de minste gasten. André Kuipers, Angela Groothuizen, Gerard Ekdom en Guido Weijers zijn al voorbij gekomen in 100% inspiratie.

Gezond verstand The Podcast


Gezond Verstand de Podcast richt zich op zowel beginnende als gevorderde sporters om hen te inspireren, informeren, en waar nodig dat extra duwtje in de rug geven. Hosts Jordi en Martyn vertellen zelf open en eerlijk over hun eigen fitjourney. “Ik ben in één jaar tijd 28 kilo afgevallen door maar wat te doen,” zegt SLAM!-dj Jordi Warners. “In deze podcast wil ik laten horen dat het iedereen kan lukken om beter in je vel te zitten.”


Muziek tijdens werk

Muziek luisteren tijdens je werk, 81 procent van de Nederlanders gelooft dat het je productiviteit verhoogt. Dat blijkt uit onderzoek van LinkedIn en Spotify. Vooral jongeren tussen de 16 en 24 jaar zijn daarvan overtuigd. Opvallend is dat meer mannen dan vrouwen vinden dat er altijd muziek op je werk moet aanstaan; 47 procent versus 38 procent.


Muziek luisteren verhoogt de productiviteit op verschillende manieren. Maar liefst 58 procent zet muziek op om een motivatieboost te krijgen. Voor 41 procent van Nederland helpt muziek juist om het hoofd rustig te houden. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam, legt uit hoe dat komt: Muziek, mits het op de achtergrond staat en niet afleidt, stimuleert het brein en verhoogt de hersenactiviteit, waardoor men alerter wordt en uiteindelijk productiever. Doordat je brein actiever wordt, wordt ook ruis beter weggefilterd. Met de juiste muziek ben je op de werkvloer altijd gebaat.


Spotify en LinkedIn zetten voor jou de populairste nummers onder elkaar. Ze hebben de ultieme playlist voor op je werk samengesteld. De populairste artiesten zijn:

  1. Ed Sheeran (40%)
  2. Adele (38%)
  3. Coldplay (38%)
  4. Bruno Mars (24%)
  5. Rihanna (20%)