Vitaliteit
Vitaliteit staat bij de Welten Groep hoog in het vaandel. We streven naar een goede fysieke én mentale gezondheid van onze collega's. We organiseren daarom niet alleen sportevenementen en domibo's, maar ook vliegen we een mindfullnesscoach in om samen een rondje buiten te lopen. In dit hoofdstuk lees je alles over onze evenementen, acties en thuiswerktips.
De juiste balans

Iedereen kent ze wel: personen die bruisen van vitaliteit en kracht. Het lijkt of ze alles aan kunnen in het leven. Maar wat is vitaliteit eigenlijk en waar is het van afhankelijk?
Bij de term vitaliteit (letterlijk ‘levenskracht’) staan drie begrippen centraal:
- energie
- motivatie
- veerkracht
Bij energie gaat het over jezelf ‘energiek voelen’. Bij motivatie draait het om het stellen van doelen in je leven, en om moeite doen die te halen. Veerkracht is de persoonlijke kracht om met de dagelijkse ups en downs om te gaan. Een vitaal persoon heeft dus de kracht, wil en het vermogen om op een positieve manier zijn leven in te richten. De mate waarin iemand meer of minder vitaal is, hangt van meerdere factoren af. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat een persoon vitaler is naarmate hij meer invloed heeft op regie op zijn eigen leven. Sport en beweging spelen ook een rol bij de mate van vitaliteit. De omgeving van het individu blijkt ook invloed te hebben: niet alleen de sociale omgeving, maar ook de werk-, woon- en recreatieomgeving. Om vitaal te zijn, moeten verschillende factoren dus in balans zijn. Maar door bepaalde omstandigheden kan deze balans verstoord worden. Zo veroorzaken financiële problemen veel stress, wat het moeilijker maakt om helder na te denken, een situatie te overzien en om actie te ondernemen. Psycholoog Eldar Shafir en gedragseconoom Sendhil Mullainathan toonden aan dat bij mensen die in de schulden raken, hun hersencapaciteit om te plannen, vooruit te denken en oplossingen te zoeken afneemt. Het IQ kan zelfs met 13 punten dalen! Daarnaast zijn de gevolgen van schulden ingrijpend zoals onder andere sociaal isolement, depressie en ziekteverzuim. Vitaliteit gaat dus veel verder dan voldoende bewegen en een gezonde maaltijd. Er zitten ook sociale, financiële, professionele en emotionele kanten aan.
WAT DOET DE WELTEN GROEP?
Welten Groep en Vitaliteit
Waar veel mensen denken dat vitaliteit vooral gaat over fysieke gezondheid, vergeten we de mentale gezondheid en ontspanning van mensen nog wel eens. Als Welten Groep benaderen we vitaliteit daarom vanuit drie thema’s: fysiek fit, mentaal fit en financieel fit. Per thema willen wij iedereen binnen onze organisatie zoveel mogelijk uitdagen en prikkelen. Dat doen we op een eigen wijze. Hoe we dat doen? Dat lees je via de onderstaande buttons.
Fysiek Fit
Vitaliteit- & Sportevenementen
Fysieke gezondheid is onderdeel van lichamelijke vitaliteit. Dit betekent aan de ene kant dat je vrij bent van fysieke klachten of aandoeningen. Aan de andere kant gaat fysieke gezondheid ook over voldoende sport en beweging, een gezond voedingspatroon en het wegblijven van verslavende middelen.
Mentaal Fit
Vitaal (thuis)werken
Mentale gezondheid is onderdeel van geestelijke vitaliteit. Het vrij zijn van psychische klachten of aandoeningen speelt een grote rol, maar mentale gezondheid houdt ook in dat je gelukkig bent, goed om gaat met tegenslagen, stressbestendig bent en energie haalt uit de dingen waar je privé en in je werk mee bezig bent.
Financieel Fit
Sponsoring & Voorlichting
Een derde van de Nederlandse huishoudens heeft moeite om rond te komen. Ruim 1,4 miljoen huishoudens kampen met betalingsproblemen. Financiële problemen veroorzaken veel stress, wat het moeilijker maakt om helder na te denken, een situatie te overzien en om actie te ondernemen. Schuldenproblematiek is een groot maatschappelijk probleem.